středa 1. dubna 2020

Schéma klimatizace v autě

Doporučuje se alespoň jednou za dva týdny na několik málo minut. Věděli jste, že klimatizace je účinná pro rychlejší rozmrazení čelního skla v případě, že je motor studený a také pomáhá při odmlžení skel? Zápach z klimatizace v autě je ukazatelem zanedbávání jejího čištění. Nevyčištěná klimatizace je ideálním místem pro růst bakterií a plísní.


Odborníci proto doporučují aspoň dvakrát ročně klimatizaci vyčistit a vydezinfikovat. Možná jste se již někdy zamýšleli, jak taková klimatizace v automobilu vlastně funguje, asi není překvapením, že princip funkce je stejný jako kdekoliv jinde.

V automobilech se používá klasické kompresorové chlazení, samozřejmě je ale upravené pro správnou funkci ve vozech. Princip však zůstává stejný jako. V autě v takovém případě nejprve cirkuluje nahromaděný horký vzduch, což může vést k dehydrataci, přehřátí organismu a snížení pozornost řidiče. Než vyrazíte na cestu, otevřete na chvíli dveře a stáhněte okna, aby se přirozeně snížila teplota uvnitř vozu před tím, než zapnete klimatizaci, radí Ángel Suárez inženýr v technickém centru Seatu.


Při přílišném snížení teploty v interiéru vozu oproti vnějšímu prostředí může mít klimatizace podle lékařů podíl i na postupném vývoji revma. Chladný vzduch vycházející z výdechů. Ovšem v dnešní době je již každý luxusní vůz a většina nově sériově vyrobených osobních automobilů, automobilní klimatizací vybavena.


Klimatizace v automobilu byla ještě před lety považována za velký luxus.

Navíc lze klimatizaci dodatečně nainstalovat také do starších vozů. Tohoto tepla se systém opět zbavuje později v kondenzátoru – chladiči klimatizace. Touto cestou probíhá tedy výměna tepla mezi interiérem vozu a okolím. V takovýchto případech je nezbytné nejdříve zjistit přesné místo úniku média z klimatizace , tento únik zastavit a až poté, co bude okruh klimatizace utěsněn, může být naplněn chladícím médiem. V žádném případě si nenechte do systému autoklimatizace aplikovat tzv.


Podle ADAC klimatizace vysuší vlhkost, která se do auta dostane se sněhem na botách nebo nohavicích. V extrémních vedrech nelze v autě bez klimatizace skoro přežít. Podívejte se na nejčastější omyly při používání klimatizace. Pravidelný servis a údržba klimatizace v autě je důležitou součástí jejího správného chodu a dlouhé životnosti.


Chladící médium se každým kilometrem postupně vytrácí a tím se snižuje výkon klimatizace. Nahromaděné nečistoty v auto klimatizaci zatěžují celý systém a tím se zvyšuje pravděpodobnost poruchy. V posledních letech se stala klimatizace prakticky standardním prvkem výbavy nových automobilů. Jak ji správně nastavit? V první řadě je potřeba si uvědomit, že klimatizace chlad nevyrábí, pouze předává teplo z jednoho prostředí do druhého.


Využívá vlastností chladícího média, které v závislosti na tlaku a teplotě přechází mezi kapalnou a plynnou. V autě je zatím teplo, vzadu spí děti, venku prší. Vylézt ven ve žluté vestě a začít shánět odtah je o tolik horší, že se řidič chytá i stébla naděje a doufá, že je to třeba jen.

Jenže aby fungovala tak, jak má, je třeba o ni pečovat. Je třeba v první řadě vědět, jakou klimatizaci máte v autě. Podle toho se musíme ke klimatizaci chovat a správně nastavit. Manuální kliatizace reguluje stálou teplotu v autě. Před zimou sem si to dělal sám, Steriliem v rozprašovači.


Sice byla chvíli v autě smrad jak v lihovaru, ale fungovalo to. Jenže pokud rozdíl venkovní a vnitřní teploty činí více než stupňů Celsia, nebo není klimatizace pravidelně čištěna. V roli výborného pomocníka vystupuje klimatizace , která vysušuje vzduch a dokáže rychle odmlžit všechna skla v autě.


Chybou je však nechávat zapnutou vnitřní cirkulaci vzduchu, v takovém případě bude vlhkost neustále kroužit po interiéru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky