čtvrtek 12. ledna 2017

Elektrokotel se zásobníkem nebo bojler

Pokud se rozhodnete pro elektrický průtokový ohřívač nebo elektrokotel s průtokovým ohřevem, je třeba mít v místě instalace odpovídající rozvody nízkého napětí. Průtokový ohřev vody je totiž náročný na tzv. Ten je však snižován dalšími elektrickými spotřebiči, které doma používáte.


Ke stále nejoblíbenějším způsobům ohřevu vody v rodinných domech se řadí elektrické bojlery. Na druhou stranu, zvyšuje se i počet bojlerů, které ohřívají vodu s využitím zemního plynu.

Jejich výhodou jsou zejména nižší provozní náklady. Ta je potom poháněna oběhovým. Elektrokotel se zásobníkem.


Topné médium se ohřívá buď přímo, přes akumulační vodní výměník, nebo smíšeným způsobem. V normální objednávce máme elektrokotel a bojler 160l. Je lepší mít vše na jednom a nebo zvlášť vodu a zvlášť topení?


Cenově zvýhodněné elektrosety najdou své uplatnění v moderních nízkoenergetických stavbách, ale i všade tam, kde není k dispozici vytápění zemním plynem, nebo jiným alternativním palivem.

Kotel budu muset vyměnit, nebo předělat, zapojit jen jednu 6kW topnou tyč, ale u tohoto typu to bude muset udělat eletrikář - bo první dvě tyče jsou spojeny. A to nemluvím o těch hrozně hlučných stykačích. Rádi se vyjádříme ke kompatibilitě a technickým parametrům Vámi zvolených prvků JUNKERS. První otázkou je, zda vybrat kotel kondenzační nebo klasický.


Jelikož se jedná o velké příkony, je nutné zvolit vhodnou velikost jističe a přívodních kabelů. Kotel se zásobníkem si vodu průběžně dohřívá, takže nemá vysoké nároky. Plynový kotel se zásobnikem vody nebo průtokový. Běžně se tento produkt prodává v elektrickém nebo. Plynové kondenzační kotle se zásobníkem , či bojlerem na ohřev vody.


V ceně sestavy jsou všechny zásobníky (nádrže, bojlery) určené na ohřev vody a jsou dodávané, či vyráběné přímo od výrobce kondenzačního plynového kotle. Vím, že ten dotaz je položen velmi jednoduše a stupidně. Jak moc je to rozdíl oproti ohřevu plynem.


Upřesníme to na ohřev pro - dejme tomu - čtyři osoby, zásobník by měl alespoň 1litrů a koupe se každý den, tudíž 3dnů v roce. Všechny zásobníky (nádrže, bojlery) na ohřev vody jsou už v ceně sestavy a dodávané zda vyráběné přímo od výrobce kondenzačního plynového kotle. Beztlakový bojler má zásobník pouze na pár litrů.

Obvykle nad nebo pod umyvadlem. Určitě jste se někdy potýkali s tím, jaký si máte vlastně ohřívače vody pořídit. K tomuto rozhodnutí vás asi doženou některé okolnosti, jako je například výstavba rodinného domu nebo rekonstrukce bytu.


Popřípadě vám mohl náhle dosloužit váš starý ohřívač. Při ohřevu teplé užitkové vody můžete ušetřit nebo utratit hodně peněz. Je ale třeba vybrat vhodný bojler a dát ho doma na správné místo.


Kotle s vestavěným zásobníkem – užitkovou vodu ukládá do malého zásobníku (objem zhruba l) a jedná se především o plynové kotle. Kotel s externím zásobníkem – který se podobá bojleru. Zásobník je možné koupit buď zvlášť, nebo je součástí sady a je dodáván společně s kotlem. Externí zásobník můžeme.


Je dobré si před výběrem kotle zjistit, jaké tepelné ztráty má objekt a podle toho vybírat. Poddimenzovaný nebo naopak předimenzovaný elektrokotel vás může v provozu vyjít velmi draho. Také je potřeba zvažovat vše komplexně – ohřev vody: boiler je komfortnější než průtoková plynová karma, ale můžete mít plynový kotel se zásobníkem – mít doma elektrický bojler a plynový kotel je trochu netypické, většinou se to řeší jedním spotřebičem. Takzvané topné patrony se průchodem elektrického proudu rozžhaví a předávají teplo přímo do vody.


Podobného principu využívá třeba i vaše elektrická varná konvice. Ohřátou vodu žene oběhové čerpadlo dál do radiátorů, nebo podlahového. V chladných obdobích, kdy primární zdroj nevytopí objekt na tepelnou pohodu, zapojí se také elektrokotel. Závěsný kotel s vestavěným zásobníkem vody – kotel zajišťuje vytápění a ohřev vody v menším zásobníku.


Většinou do litrů objemu. Je naším přáním, aby Vám elektrokotel Ray spolehlivě sloužil. Při jeho instalaci a obsluze je nutné dodržovat určité zásady.


Proto Vás žádáme, abyste se s návodem k obsluze pečlivě seznámili a při obsluze se jimi řídili. Klimatizaci dejte do největší místnosti v bytě, její cena je kolem 30. U toho ohřevu TUV je úplně jedno, jestli na to bude samostatný el.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky