úterý 2. května 2017

Elektrokotel nebo plynový kotel

Kotel při spalování plynu ohřívá vodu ve výměníku, která je dále rozvedena do radiátorů nebo jiných topidel. Stejně jako elektrokotel je řízen pomocí termostatu, který ho v případě potřeby dokáže sepnout. Velký rozdíl je ale v údržbě. Ať už se rozhodnete pořídit plynový kotel , nebo si budete chtít spíš vybrat vhodný elektrokotel , dejte si pozor na volbu správného výkonu kotle.


Předimenzované kotle vám totiž místo úspor za energie přinesou jen zbytečné náklady za nadměrnou spotřebu paliva.

Navíc se při častém spínání a vypínání. Stavíme nizkoenergetický dům o výměř cca 1mna patro s původním záměrem v projektu TČ. Od toho jsem ale už ustoupili a nyní řešíme, jestli elektrokotel nebo plynový kotel. Rádi bychom elektrokotel , jelikož nemáme zřízené přípojky pro plyn.


Prosím o radu či vaše zkušenosti. Děkuji mnohokrát za vyčerpávající informace. Jen ještě upřesnění ohledně té podlahovky.

Kdyby jsme se rozhodli pro ten elektrokotel , také doporučujete podlahovku, nebo v tomto případě jsou lepší radiátory. Naprojektován je totiž elektrokotel a radiátory v celém domě. Co by jste volil z ekonomického hlediska? Elektrokotel je ideálním zdrojem tepla pro protizámrazovou ochranu budovy.


Ať se již jedná o chatu, chalupu nebo jakýkoliv nepravidelně obývaný objekt, elektrokotel s termostatem zajistí vnitřní teplotu nad nulou bez ohledu na venkovní mrazy. Nechci investovat do komínu, takže připadá v úvahu pouze plynový kotel s odkouřením skrz zed (turbo). Vzhledem k tomu, že se ve věcech kolem topení nevyznám, potřebuji poradit, zda-li je pro mě výhodnější elektrokotel nebo plynový kotel. Moje myšlenka je taková, že se z tepelných ztrát spočte předpokládaná. Také je potřeba zvažovat vše komplexně – ohřev vody: boiler je komfortnější než průtoková plynová karma, ale můžete mít plynový kotel se zásobníkem – mít doma elektrický bojler a plynový kotel je trochu netypické, většinou se to řeší jedním spotřebičem.


Jak ušetřit a pořídit kotel s využitím kotlíkové dotace se dozvíte v následujícím videu: Obslužný nebo automatický kotel ? Na tuhle otázku není univerzální odpověď. Princip je však jednoduchý. Manuálně obslužné kotle jsou levnější, ale nemáte s nimi dostatečný komfort.


U kotlů na tuhá paliva musíte. Obecně se tvrdí, že elektřina je nejdražším médiem na vytápění.

Pokud máš zaveden plyn, zůstal bych u plynového kotle. Nějak jsem nepochopil, že topíš dřevem a máš plynový kotel jen na ohřev vody a vaření? Jak používáš kotel na vaření?


To máš ještě jiný kotel na dřevo nebo nějaká krbová kamna? Pokud budeš chtít elektrokotel budeš muset zvolit jinou sazbu elektřiny a. První otázkou je, zda vybrat kotel kondenzační nebo klasický. Pokud se rozhodnete pro elektrický průtokový ohřívač nebo elektrokotel. Kotel se zásobníkem si vodu průběžně dohřívá, takže nemá vysoké nároky.


V některých domácnostech ale využívají současně plynový kotel , elektrokotel , tuhá paliva a krb. Kvalitní plynový kotel by měl s přehledem vytopit interiér, ohřát vodu na koupání, nebo mytí nádobí a měl by mít jednoduchou a nenáročnou obsluhu. Plynový kotel se zásobnikem vody nebo průtokový. Může vyset buďto na zdi (závěsný typ), nebo stát přímo na zemi, v takovém případě se jedná o stacionární plynový kotel. Na základě parametrů, testů a uživatelských zkušeností jsme připravili výběr.


Plynové kotle jsou vyráběny v provedení na zemní plyn nebo propan (pouze některé typy). Regulaci a provoz kotle zajišťuje moderní elektronická řídící jednotka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky