úterý 5. června 2018

Tepelné čerpadlo voda voda spotřeba vody

Je to kupříkladu vyšší náročnost na servisní prohlídky a vůbec kontrolu kvality vody. Navíc stálost některých pramenů může být omezená, na čemž lze prodělat. Tepelné čerpadlo země - voda.


Typ tepelného čerpadla země- voda funguje na principu uzavřeného okruhu, kdy nemrznoucí médium prochází kolektorem a odebírá teplo z okolní půdy. Voda je ze studny čerpána do výměníku tepelného čerpadla a po ochlazení vrácena zpět do země. Minimální průtoky jsou uvedeny zde.

Kvalitou vyhoví téměř každá voda. Vysoká vstupní teplota topné vody vhodná pro modernizace zaručuje také vynikající zásobování teplou vodou. Nejlepší instalace – ve stříbrném provedení.


Voda je zo studne čerpaná do výmenníka tepelného čerpadla a po ochladení vrátená späť do zeme. Zatímco chladnička odebírá teplo potravinám, tepelné čerpadlo získává teplo z venkovního prostředí. Ochlazené chladivo může předehřívat vzduch, voda nebo země.


Samozřejmě to není pravda, tepelné čerpadlo topí i při −20°C, je jen otázka, s jakou účinností. Rovněž mýtus, že tepelné čerpadlo neumí vyrobit vyšší teplotu topné vody , je nepravdivý.

Výsledkem je špičková sezónní účinnost jak při vytápění, tak i při ohřevu teplé vody. Tím se zajišťuje nejnižší možná spotřeba elektřiny nedosažitelná samotným čerpadlem země- voda nebo vzduch- voda. AcondTherm a je vyrobeno z komponentů od renomovaných. Ze země – tepelné čerpadlo země– voda – je perfektní pro novostavby s velkou, nezařízenou zahradou. Pokud jste se rozhodli pro TČ, musíte zvolit, odkud budete čerpat teplo: ze vzduchu, ze země nebo z vody.


Z vody – tepelné čerpadlo voda – voda – je nejméně využívaným typem, protože ke správnému fungování potřebuje stabilní zdroj vody. V České republice je instalováno ročně několik tisíc tepelných čerpadel, což znamená několik tisíc domácností každý rok, které si tuto otázku již zodpověděli. Někteří lépe, někteří hůře.


Tak už to holt v životě chodí. Mohlo by se tedy toto téma zdát zbytečné. My v PZP na základě desítek dotazů.


Energii získanou při nízké teplotě přečerpají na vyšší a předávají ji do otopné vody. Platí přitom, že čím vyšší je topný faktor, tím vyšší je i pořizovací cena tepelného čerpadla. Môže sa umiestniť v pivnici, na povale v garáži alebo na dvore, záhrade, na streche či na balkóne.


Jaké je reálná spotřeba kompresoru TČ vzduch- voda řekněme o výkonu 8kW při venkovní teplotě -10°C a teplotě otopné vody cca 45°C ? Objekt rodinný domek stáří 10let cihlový přízemní z podkrovím tepelné ztráty 8kW a vytápěná plocha 140m2. Zdrojem vytápění i ohřevu vody může být tepelné čerpadlo voda - voda.

Princip získávání tepelné energie je podobný jako u tepelného čerpadla vzduch- voda , ale jen s tím rozdílem, že zdrojem tepla je podzemní či povrchová voda. Tyto dva typy tepelných čerpadel se od výše uvedených liší pouze zdrojem získávání tepla. Výhodou tohto zdroja je relatívne konštantná teplota, umožňujúca v lete aj chladenie. V prípade studní býva obmedzujúcim faktorom ich výdatnosť a tiež chemické zloženie.


Je však treba skontrolovať výdatnosť studní a kvalitu podzemnej vody. Taktiež je potrebné výkonné čerpadlo. Vhodne vybavené tepelné čerpadlo môže byť v letných horúčavách použité aj na ochladzovanie miestností.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky