pátek 22. června 2018

Vyplatí se topit peletami

Vyplatí se vytápění peletami ? Peleta je palivo z čisté dřevní piliny a její jednotný tvar i složení byly vytvořeny, aby zajistily co nejvyšší komfort při obsluze a vysokou koncentraci energie v palivu. Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit ? Pelety nebo také často nazývané peletky jsou dlouhodobě řazené mezi ekonomické a ekologické zdroje vytápění. Záleží ale na tom, jak velkou plochu budete vytápět a jaké tepelné ztráty váš dům má.


Podívejte se na vytápění peletami krok po kroku.

Uvidíte, že na konci seznámení budete pokračovat v pravidelných schůzkách! Velkým pozitivem je to, že je vytápění peletami opravdu levné, protože jde vlastně o odpad z dřevovýroby. Tento odpad se drtí a za vysokého tlaku se lisuje do pohledných válečků.


Dotace ovšem dovede pokrýt nejen náklady na koupi, ale také na práce spojené s umístěním a zprovozněním kotle. Velký počet rodin se navrací k topení pevnými palivy, jako je například dřevo, pelety nebo uhlí. Skutečně se vyplatí přejít na tyto typy vytápění? Jaká je jejich výhřevnost a co všechno je spojeno s použitím pevných paliv?


V první řadě je to jisté nepohodlí a nový kotel, výhodou je naopak nižší cena za provoz. Topit obilím se stalo neefektivním a začalo se prodražovat.

Počáteční investice se vyplatí – s dřevěnými peletami každý měsíc ušetříte oproti vytápění fosilními palivy až Kotel nebo kamna na pelety? Peletami můžete zatopit v klasickém kotli nebo také v krbových kamnech, záleží na vás, jestli zvolíte estetický prvek plápolajícího ohně v interiéru, nebo raději schováte zdroj tepla do kotelny. Topit peletami či ne, instalovat peletový kotel ? Většina z vás, kteří se zajímají o změnu tepelného zdroje, se zajímá hlavně o to, kolik ušetří. Levnější je topit uhlím, výhodnější je topit peletami. Topení peletami vás vyjde ročně asi o dva tisíce korun dráž, ale: pelety nepráší, neobsahují žádný mour, na komíně ani nepoznáte, jestli peletový kotel běží nebo ne, pelety jsou účinnější palivo než uhlí, nezbývá po nich téměř žádný popel a pokud ano, můžete ho použít jako zahradní hnojivo.


Trh s peletami se úspěšně rozvíjí po celé Evropě. Jen u nás v současnosti najdete více než deset peletáren s objemem výroby přesahujícím tis tun ročně. Dle informací uveřejněných Klastrem Česká peleta se dvě třetiny u nás vyrobených pelet vyváží do zahraničí a ačkoli zájem o pelety roste, nedostatek v dohledné době nehrozí.


Pokud chcete začít topit peletami , se starými krbovými kamny nebo kotlem na tuhá paliva to nebude možné. Drobné sypké pelety se totiž chovají jinak než větší celistvé kusy dřeva, dřevěné brikety nebo uhlí. Pelety se spalují ve speciálních krbových kamnech vybavených zvláštním hořákem.


Abychom však peletami vytápěli opravdu úsporně, neobejdeme se bez doplnění základní řídicí jednotky peletového topidla ekvitermní regulací, která vyhodnocuje venkovní a vnitřní teplotu vzduchu a právě podle toho účinně reguluje výkon topidla. Centrální vytápění peletami nikoli může být, ale musí být plně. A pokud vás zajímá, za kolik se dá tohle báječné palivo pořídit, pak věřte, že to není částka, které byste se měli nějak zvláště bát. Je to naopak velmi dostupná záležitost, která vám může ušetřit mnoho jiných výdajů. Udělejte báječné rozhodnutí a začněte topit palivem, které je k tomu určené.


Naopak tohle moderní palivo je vhodné pro všechny zájemce o velmi dostupné a přesto velmi účinné vytápění. Lze s ním naložit mnohem lépe, než jej pohodit na skládce.

Lidé jako vy s ním mohou vytápět svou domácnost, a to se vyplatí. Kdy se vyplatí topení peletami a kde lze využít štěpku na topení? Ekologické palivo ve formě dřevních pelet nebo štěpky má v českých podmínkách rozhodně budoucnost. Stále více domácností se například rozhoduje pro topení peletami , palivem z čisté dřevní piliny (nejčastěji smrkové), které má vysokou výhřevnost.


Vytápění peletami je ekologičtější a zároveň levnější než topení fosilními palivy – uhlím nebo zemním plynem. Dlouhodobě se řadí mezi nejlevnější typy vytápění. Cenově jsou srovnatelné například s vytápěním hnědým uhlím.


Avšak výhřevnost a hlavně ekologické aspekty. Jak funguje plynový kondenzační kotel se zásobníkem? Jak a proč vytápět pomocí klimatizace? Jaké výhody má kondenzační plynový kotel?


Osvědčuje se kondenzační kotel Brötje? Jak správně a úsporně topit ? Jak moc je tepelné čerpadlo. Topivem budoucnosti se stávají pelety. Pokud byste chtěli začít topit peletami již od nejbližší topné sezóny, vyplatí se myslet na koupi vhodného kotle již v létě.


Kvalitní smrkové pelety se vyrábějí v Moravskoslezském kraji na hranici mezi zalesněnými Beskydami a ostravskou průmyslovou aglomerací.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky