úterý 23. července 2019

Čištění krbových kamen s výměníkem

Ten je dnes nejčastěji součástí krbových kamen či vložky, může však být i výměnný. V případě teplovodního systému jsou krb či kamna s výměníkem napojeny na teplovodní soustavu vytápění v domě, kromě toho mohou připravovat také teplou užitkovou vodu. Prakticky jsou návštěvy kontrolorů v domácnosti spíše vzácností, potvrzení o revizi je ale rozhodující třeba pro úhradu škod od pojišťovny.


S výběrem krbových kamen vám ochotně poradíme. Víte, že díky krbové vložce s výměníkem můžete ušetřit za teplo a ohřev vody? Zakoupením krbových kamen s výměníkem získáte teplo v celém domě i teplou vodu třeba na večerní lázeň.

Díky těmto kamnům budete moci obohatit rodinné večery o uklidňující koncert praskajícího dřeva a televizi vyměnit za romantiku před krbovými kamny , třeba se sklenkou dobrého vína. Krbová vložka s teplovodním výměníkem je spolu se solárními kolektory jediným zdrojem tepla v našem domě, bydlíme pátý rok a žádné problémy nemáme. Snaha minimalizovat náklady na vytápění vede některé majitele rodinných domů k používání krbových vložek nebo krbových kamen s teplovodním výměníkem.


Provozní náklady se tím omezí jen na nákup paliva. S použitím teplovodního výměníku jsou však spojeny stejné bezpečnostní požadavky jako. To platí jak pro vnitřní část, tak i pro vnější část kamen či vložky. K čištění krbové vložky a kamen přitom používejte k tomu určené krbového nářadí, vysavač popela, různé speciální čističe skla a gely.


Pouze s těmito pomocníky máte jistotu dokonalé a správné údržby vašich kamen či krbu.

Zapojení nových kamen s výměníkem vždy svěřte odborníkům! Jinak nemůžeme zaručit, že bude topení správně fungovat. Platné potvrzení o revizi může vystavit jen technik, který u nás prošel školením a je tzv. Kamna s teplovodním výměníkem dávají teplo místnosti, v níž se nacházejí, a zároveň energii předávají do vody, kterou pak vedete do dalších místností.


Ke kamnům si navíc můžete přikoupit taky akumulační nádrž , která nastřádá teplou vodu i na dobu, kdy nemůžete přikládat do kamen. Konstrukce krbových kamen s výměníkem je zpravidla dvouplášťová ze zesíleného ocelového plechu, která může být zvenčí doplněna obložkou z keramických kachlů či jiných materiálů. Topeniště je obvykle vyzděno šamotovou vložkou, které dokáže udržet akumulované teplo ještě nějakou dobu po vyhasnutí. Díky hořícímu ohni krbová kamna s výměníkem slouží jako pomocný nebo hlavní zdroj teplé vody do radiátorů, bojleru nebo akumulační nádrže.


Pomocí krbových kamen s výměníkem lze výrazně ušetřit celkové náklady na vytápění vašeho rodinného domu. Hledáte řešení, díky kterému byste mohli rychle a pohodlně vytopit více místností? Pak se podívejte po krbových kamnech s výměníkem. Jaké jsou hlavní výhody krbových kamen s teplovodním výměníkem ? Výkon kamen s teplovodním výměníkem rozdělujeme na výkon „do vzduchu“ (výkon, který kamna předávají do prostoru, ve kterém jsou umístěna) a výkon „do vody“ (výkon, který zajistí teplovodní výměník a předá jej do systému topení). Přesné dimenzování výkonu kamen do vzduchu i do vody je velmi důležité.


Mohla bych Vám poradit - častěji větrat nebo mít okna oetřená na mikro větrání. Krbová kamna s výměníkem na vodu jsou vhodná i pro moderní nízkoenergetické domy. Pokud nečistíme teplovodní výměník dostatečně, zbytečně tím snižujeme výkonnost krbových kamen s teplovodním výměníkem , respektive účinnost přenosu tepla do ohřívané vody.

Argumenty výrobců krbových kamen s teplovodním výměníkem. Ceny za energie, jako je elektřina a plyn, se zvyšují, stejně jako DPH. Máme tak jistotu nejen léta prověřenou a stále prověřovanou a zdokonalovanou kvalitu, ale také skutečnost, že naše kamna budou splňovat přísné bezpečnostní normy, jsou testována a pořídíme si tak domů kvalitní výrobek. Celkový výkon krbových kamen s teplovodním výměníkem je rozdělen na tepelný tok do místnosti a tepelný tok do vody, viz technický list (TL) daného typu kamen. Prostor ve spodní části kamen může být využit jako zásobník paliva.


Opláštění kamen může být provedeno z ocelového plechu, keramických dlaždic popř. Ocelová konstrukce kamen včetně plechových obkladů je chráněna speciální žáruvzdornou barvou. Výhody kamen s výměníkem.


Kamna s výměníkem jsou schopná předat až výkonu do topných těles. Mezi jejich výhody patří sekundární spalování, nízké emisní hodnoty a většina kamen má vyjímatelný výměník. A jak je již zmíněno, je možné napojení do rozvodů radiátorů či ohřívačů vody.


Proto, prosím, věnujte pozornost následujícím schematům. Při instalaci je nutno zajistit přiměřený přístup pro čištění krbových kamen , kouřovodu a komína pokud tento není možno čistit z jiného místa např. Při ustavení a instalaci krbových kamen je nutné postupovat dle návodu na instalaci konkrétních krbových kamen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky