pátek 12. července 2019

Protihlukové stěny železnice

Betonové protihlukové stěny , které obepínají stovky kilometrů českých železničních tratí, mohou zpozdit záchranu cestujících až o minut. Diskuze nejen o hluk a protihlukové stěny u železnice. Ty stěny jsou nízké pořád to slyším to tu dřív nebývalo.


Důležitá je otázka efektivnosti těchto bariér a jejich skutečný přínos. Realizace protihlukových stěn totiž není jedinou. Nový tunel, protihlukové stěny , zbouraný dům.

Chystá se velká rekonstrukce dráhy v Nelahozevsi i zahradní železnice s modely Čiernohronské železnice , výstava parních lokomotiv a ostatních vozidel ze. Mobilní protihlukové stěny se skládají z předpřipravených elementů, které jsou složeny dohromady v rámu. Rám protihlukové stěny je velice stabilní, je opatřen práškovou barvou a usazen na kolečkách o průměru 1mm. Protihlukové stěny hluku nezabrání a jsou bezpečnostní.


V některých obytných oblastech bývá hluk téměř nesnesitelný. Vysoce absorpční traťové protihlukové stěny jsou často jedinou možností, jak tento hluk vyřešit. Plánovaná délka i výška se výrazně zkrátily. Přesto rovina akustická a bezpečnostní převyšuje tu estetickou.


Vysoké protihlukové zdi také značně zkomplikovaly přecházení kolejí, což přispělo ke zvýšení bezpečnosti na naší trati.

V hodně případech zhoršují rozhled na železničních přejezdech. A paradoxem je,že kdyby železnice trať nemodernizovaly, dodnes by tam bez problémů jezdila hlučná vozidla a nikoho by to netrápilo. Přesto že se prázdninový čas přehoupl do své druhé poloviny a doba dovolených je v plném proudu, pro naší Dálnice - Silnice. Zajímalo by mě jaké jsou postupy a zkušenosti ze zahraničí. V Německu jsou ( protihlukové ) stěny i mezi dálnicí a VRT tratí (při souběhu VRT s dálnicí A3).


A protihlukové stěny tam lze vidět také na mnoha úsecích železnice. Dvě stěny jsou tam prosklené navíc v obou jsou otevřené posuvné dveře. Výhled do zahrady je naprosto úchvatný. Na podlaze je sice koberec, ale je tam i nízký stolek a kolem něj polštářky. Vznikají navíc na místech, kde na první pohled chrání od hluku maximálně les.


Mand CZ - dveře a vše okolo! Obec bojuje proti dálnici do Krkonoš, silničáři slibují. Všechna tato opatření mají zmírnit obavy obyvatel. Přesvědčit se můžete v níže uvedených referencích k jednotlivým stavbám těchto zvukově-izolačních stěn. Nízká protihluková stěna u železnice v Tetčicích stojí už rok a půl.


Jako na prvním místě v republice tam před rokem a půl použili nízkou variantu zábrany, která tlumí pouze hluk z podvozků a. Ne vysokým protihlukovým stěnám kolem železnice v České Třebové! Petice podle § zákona č. Nechceme vysoké protihlukové stěny.

Tyto protihlukové bariéry splňují nejen funkci absorpce hluku, ale i požadavky estetické. Lidem vČeské Třebové se nelíbí pět metrů vysoké zdi u. Jejich technický stav totiž není pravidelně kontrolován. A jak si hasičská jednotka při překonávání betonové stěny vedla? Pokus o roztroušení stěny motorovým rozbrusem byl po dvou minutách ukončen. Do panelu se podařilo vyříznout pouze zhruba patnácticentimetrový zářez, přičemž oba typy kotoučů byly.


Z tohoto důvodu se naše společnost zabývá výrobou speciálních panelů pro výstavbu protihlukových stěn. Nedávno jsme tam prováděli měření. Na loňském Innotransu bylo vidět úsilí o snížení emisí hluku z kolejové dopravy na každém kroku.


Na protihlukové stěny jsem nenarazil. Samozřejmě je jednodušší, účinnější a levnější omezovat vznik, než budovat bariéry. Když se podařilo utlumit i dieselové lokomotivy, zbývá poslední významný zdroj – kontakt. Soklové panely se dle postupu manipulace svisle zpouštějí mezi betonové, případně ocelové sloupy protihlukové stěny až do úplného dosednutí na dosedací plochy. Na takto usazené soklové panely je možné stejným postupem osazovat další (absorpční) panely.


Po úplném osazení a utěsnění všech komponentů PHS je možné. Nízké protihlukové clony už nevadí ani obyvatelům Sušilovy ulice, kteří proti návrhu výstavby betonové stěny protestovali. Do tři a půl metru vysoké betonové zdi se jim totiž koukat nechtělo.


Nízká zábrana podle nich už nehyzdí okolí a místním tak nevadí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky