čtvrtek 18. července 2019

Kapalný vzduch

Následně se ochladí studenou vodou a pak se nechá rozepnout do prostoru na tlak až 30násobek normálního tlaku. Tím jeho teplota silně. Vzduch kapalný Při kryoterapii dochází ke zchlazení ve speciálně upravených uzavřených komorách, kde je dosahováno teploty -110°C až -160°C, po dobu 2-minut.


Chcete-li tepelně izolovat od teploty místnosti, je uložen ve specializovaných nádobách ( vakuově izolované baňky jsou často používány). Doma v kuchyni kapalný dusík nevyrobíte.

Jeho příprava je totiž komplikovaná. Nejprve je nutné zkapalnit vzduch. Syntetický medicinální vzduch se používá v případech zvláštních požadavků na čistotu vdechovaného vzduchu. Jmenuj látky (podle skupenství), ze kterých je složen vzduch ? Z jakých plynů je složena současná atmosféra Země?


Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země – atmosféru – sahající až do výše asi 1km. Má i své významné fyzikálně chemické vlastnosti, jedná se zejména o koloběh vody v ovzduší. Kromě toho tepelná kapacita vzduchu udržuje na Zemi teplotu přijatelnou pro život.

Vzduch patří k nejvýznamnějším průmyslovým surovinám, používá se hlavně kapalný vzduch , z něhož se jednotlivé složky (dusík, kyslík, vzácné plyny) oddělují destilací a plní se do tlakových lahví. Nádoby s kyslíkem mají modrý pruh, s dusíkem zelený pruh. Menší množství lze zlikvidovat pomocí vodných roztoků siřičitanů.


Zajistěte dostatečné větrání. Kontaminovanou hasící vodu shromažďujte odděleně – nesmí se dostat do kanalizace. Kapalný chlor se při styku s vodou prudce odpařuje. Zlikvidujte jako nebezpečný odpad.


Pevná voda, kapalný vzduch : úsilí Carl von Linda o nízké teploty - popis, komentáře a veškeré informace o knize. Převodník byl vypracován Eurostatem. Pokud pro kód CZ-CPA není uveden převod na KN, důvodem je r. Jak se vyrábí kapalný dusík? Je možné ho vyrobit doma?


Vyrábí se ve velkých kryogenních zařízeních dělících vzduch na jednotlivé části. Do nich vstupuje na začátku normální atmosférický vzduch , ten se vyčistí a následně stlačí. Poté se prudce zchladí a následně rozdělí frakční destilací.


Obecně se vyrábí kapalný vzduch , aby se z něj oddělil čistý kyslík, dusík a argon.

To bylo provedeno strojem Linde, jehož hlavními součástmi byly. Elektrárna, jež ukládá zelenou energii do kapalného vzduchu, je v provozu. Nacházíme se v průmyslovém sídle v Slough ve Velké Británii, na základě závodu na výrobu biomasy 1megawattů, který vlastní energetická společnost Skotská a jižní. Přišli jsme však vidět malý shluk kontejnerů a zářící nádrž na bílý kapalný dusík zastrčenou v jednom rohu stránky.


Takto stlačený a ochlazený vzduch se nechá následně rozpínat a vzduch zkapalní. Dále pak následuje rektifikace, což znamená i čištění. Jak vidno, vzduch jako vzdušný obal země – atmosféra – patří k základním podmínkám života na Zemi. Současně je pro průmysl prakticky nevyčerpatelným zdrojem dusíku, kyslíku a vzácných plynů, které se získávají frakční destilací kapalného vzduchu.


Tyto plyny se uchovávají v tlakových nádobách označených konkrétním barevným pruhem. S kryokomorou je zásobník propojen kryogenním, tepelně izolovaným potrubím. Vstřikovací systém na vychlazení kabiny je.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky