pondělí 30. března 2020

Revize komínů jak často 2018

Ale co si pod tímto pojmem vlastně představit? Jak často se má komín čistit a kontrolovat? Kontrolu a čištění komínů bychom měli provádět alespoň jednou do roka mezi topnými sezónami.


Kontroly a revize komínů dle nového vládního nařízení platného od 1. Topíte-li kotlem na plyn nebo tuhá paliva, jste povinni provádět jejich pravidelné kontroly. A protože povinností občanů stále přibývá a někdy je těžké se v nich vyznat, přinášíme přehled povinných revizí, díky kterému se vyhnete mastným pokutám.

Provozovatelé plynových zařízení, jimiž jsou i domácnosti používající plynový kotel, jsou povinni dle vyhlášky č. Praha - Nyní je podle kominíků nejvyšší čas na kontrolu spalinových cest. Důležité je provést kontrolu do zahájení topné sezony. TK to sdělil mluvčí Společenstva kominíků Petr Dušek.


Vyhláška stanovuje povinnost objednat kontrolu spalinové cesty jednou do roka. Výjimkou jsou plynové kondenzační kotle, které stačí kontrolovat jednou za dva roky. Za rok je více jak 3případů požárů obytných domů, při kterých jsou příčinou zanedbané komíny.


Hlavně z těchto důvodů vyhláška č. Tato informace je nepřesná a zavádějící, protože směšuje pojmy revize a kontrola a nabádá provozovatele zdrojů k objednání něčeho, co legislativa nevyžaduje.

Revize spalinové cesty se provádí. Dále se revize provádí při. Pravidelná kontrola komínů je často chybně zaměňována s revizí komína a spalinových. V čem je odlišná revize spalinové cesty od pravidelné roční kontroly? Komín je často majiteli podceňovanou součástí.


I když v horkých letních dnech nemáme na topení pomyšlení, ani se nenadějeme a topná sezóna bude opět v plném proudu. V ideálním případě by měla být prováděna kontrola celých spalinových cest – komín, včetně spotřebičů a kouřovodů. Plynové kotle používáme v domácnostech jak pro vytápění, tak pro ohřev vody.


Používáme je proto během celého roku a musíme zajistit jejich bezproblémovou činnost. Revizi sice zákon vyžaduje jednou za tři roky pouze u plynových kotlů, které vlastní podnikatelé a právnické osoby, ale všichni bez rozdílů musí jednou za rok nebo za roky zavolat kominíkovi kvůli kontrole spalinových cest neboli komínů. Kolik revize a servis plynových kotlů stojí?


Slyšel jsem, že existují roční a pětileté periodické revize přenosných hasicích přístrojů. Jaké jsou u nich rozdíly (kromě ceny)? Předem děkuju za odpovědi.


Edit for Drap: Například pro práškové kg hasičáky. Ceny revizí jsou opravdu rozdílné podle konkurence na trhu revizí a mění s technickou náročností revize. Takovým rozumným hlediskem je časová náročnost práce.


Možná je to zbytečný, ale já si kotel nechávám kontrolovat preventivně každý rok, mám známého kontrolora, takže je to tím pro mě jednodušší a během topné sezóny můžu být v klidu, že nám třeba kotel nevypoví službu a my nebudem trpět v mrazech. Ať již topíte plynem či tuhými palivy, před topnou sezónou byste měli pečlivě zkontrolovat kotel.

Pozornost věnujte jak kotli samotnému, tak i odvodu spalin a případně bezchybné funkci přikládacího mechanismu. V případě plynových a nově i kotlů na tuhá paliva platí, že by měli projít revizní kontrolou. Důvodem je, že k tomuto dni vstupuje v platnost Nařízení vlády č.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky