pátek 6. března 2020

Seřízení otopné soustavy

Seřízení otopné soustavy

Na seřízení otopné soustavy auditor vyčlenil částku tisíc Kč, ale protože nespecifikoval, co tento úkol obsahuje, nebylo provedeno. Již po prvním roce provozu bylo zřejmé, že návratnost investice za předpokládaných necelých let je zcela nereálná. Protokol o seřízení otopné soustavy je vyžadován například jako podklad pro přiznání a vyplacení dotace, třeba v programech „zelená úsporám, či jiných případech“. Není cílem popisovat, kde všude a proč je takový protokol zapotřebí. Soustavy s uzavřenou expanzní nádobou pracují při vyšším tlaku vody, než soustavy s otevřenou expanzní nádobou.


Musí mít pojistný ventil, neboť pokud by selhala funkce expanzní nádoby, mohlo by dojít ke zničení takové otopné soustavy nadměrným tlakem. Přesné seřízení armatur má proto řádově větší význam, než si myslíme. To byl jen další fatální omyl „hydraulických představ o. Všechny soustavy s TRV mohou pracovat správně a úsporně. Správným nastavením všech prvků otopné soustavy se zajistí správné korigované průtoky každým otopným tělesem, na patách stoupacích větví, i na počátku ležatých rozvodů, které pak již není nutné ničím korigovat. Správné seřízení otopné soustavy po zateplení budov projektované průtoky prakticky nemění a průtoky jsou stejné u budov zateplených i nezateplených.


Stejné je proto i nastavení všech armatur a je lhostejné, zda úprava otopné soustavy byla provedena v budově zateplené nebo nezateplené. V otopné soustavě musejí být správně seřízeny jak radiátorové armatury, tak regulátory diferenčního tlaku i všechny ostatní prvky a seřízení musí být komplexní, nikoliv jen „na stoupačce, která zlobí“, protože příčinou nedotápění mohou být i zkratové průtoky v úplně jiném místě soustavy a příčinou přetápění nemusejí být „zbytečně vysoké. TEPLOVODNÍ OTOPNÉ SOUSTAVYOTOPNÉ SOUSTAVY Ing.


VUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prost ředí Roman. To je tlak vzduchu v expanzní nádrži bez vlivu soustavy. Tlak vody po doplnění by měl tento tlak zvýšit o až o bar. Současná praxe ukazuje, že opravy vytápěcích soustav jsou nesystémové a poplatn. Rozmístění otopných těles, jednoduché vykreslení přívodního a zpětného potrubí, automatické vytvoření schémat celé otopné soustavy , podlahové topení atd.


To vše s návazností na výpočty (tepelné ztráty, výkony, dimenzování potrubí) od společnosti PROTECH a zabudovaný výpočet podlahového vytápění. Měření skutečného stavu otopné soustavy - protože ani ten nejlepší projektant, ani ta nejlepší projektová dokumentace nedokáže úplně zohlednit stáří a skutečný stav rozvodů topení, vliv usazenin v potrubí, definovat nekvalitně provedené potrubní odbočky a napojení potrubí a případné další vlivy, které mohou. Projekt, dodávka a montáž technologie SOOS (bez ohřevu vody) a výměna regulačních armatur ÚT, vč. Jednotlivá zařízení soustředěná do otopné soustavy tvoří funkční celek a podle způsobu v rozsahu jejich použití a uspořádání jsou otopné soustavy charakterizovány a pojmenovány. Každá z otopných soustav má tedy typické znaky a kritéria, podle kterých jsou rozdělovány, zařazeny do skupin a vzájemně mezi sebou porovnávány a hodnoceny.


Seřízení výkonu kotle a čerpadla nejspíš bude v továrním nastaven, tedy max. Reklamace a rady, že jsme se měli obrátit na odborníky, jsou bezpředmětné - děkuji :-) Načrtl jsem situaci jak je dílo zrealizováno, provedl jsem měření teploty na zpátečce a teplotní rozdíly (označil jsem jako Δt °C) jsou uvedené v náčrtu. Vodní otopné soustavy – teplovodní nízkoteplotní. Průtok tělesem je regulován nastavením hydraulického odporu otopného tělesa a obtoku. Z půdorysných rozvodů lze automaticky vytvořit schémata otopných soustav a provést výpočet (dimenzování, izolace…) ve výpočetním programu společnosti.


Seřízení regulace otopné soustavy O tom, že výkonová regulace ústředního vytápění je alfou a omegou energetických úspor byly již popsány stohy papíru. Co znamená vstupní a výstupní teplota otopné soustavy u radiátoru? Teplotní spád otopného systému je pro výkon radiátoru klíčovým faktorem. Vstupní a výstupní teplota vody se nastavuje na zdroji tepla (kotel, tepelné čerpadlo). Po zateplení domu a výměně otvorových výplní jsme se v dalším roce dostali okamžitě na roční spotřebu 4GJ, přičemž nás čekala právě zmíněná regulace otopné soustavy.


Výbor se zamyslel a místo plánované TH regulace zadal vyregulování firmě, která se nabídla za tis. Když si správnou funkci otopné soustavy neověřím, těžko můžu tvrdit, že bezvadně funguje. Argument, že si nikdo nestěžuje, je úsměvný.


Obyvatel jedné bytové jednotky nemá jak zjistit přesnou míru efektivity celého otopného systému. Chybí mu k tomu podklady, které má k dispozici pouze vlastník domu. Teplovodní otopné soustavy Obecně pro vytápění libovolného bytového objektu je možno si vybrat asi z řešení dosud známých teplovodních otopných soustav, které jsou ověřeny praxí a doloženy výpočty.


A ze stejného důvodu nabízíme standardně všem našim zákazníkům, kteří u nás objednají technické řešení regulace topné soustavy , také sadu takovýchto obecně platných rad a doporučení, které mohou vést ke zvýšení základního potenciálu kvalitně vyřešené regulace na potenciál vyšší úrovně. Spotřeba tepla na vytápění vychází nejen z tepelné ztráty objektu, ale také z účinnosti zdroje vytápění, rozvodů a ze schopnosti otopné soustavy pracovat s vnitřními energetickými zisky. Přestože v letních měsících bojujeme spíše s problémem, jak se tepelných zisků zbavit, ve zbylém období bychom měli chtít tohoto „tepla zdarma“ využít co nejvíce. Jednotrubkové otopné soustavy (JOS) V jednotrubkové otopné soustavě jsou otopná tělesa napojena sériově za sebou.


Znamená to, že teplota otopné vody za každým tělesem klesá, v důsledku toho je nutný přepočet velikosti otopné plochy jednotlivých těles (nebo možnost zvýšení průtoku otopné vody, avšak pouze do QN). Termohydraulické řešení proto zajišťuje, že hodnot uvedených v energetickém štítku, je reálně dosaženo v praxi. Dodatečné termohydraulické seřízení odstraní všechny závady klasické otopné soustavy a současně ji připraví na ekonomický provoz po zateplení budovy. Get without the ads.


The interactive transcript could not be loaded. Rating is available when the video has been rented. This feature is not available right now.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky