úterý 30. ledna 2018

Ekvitermní křivka výpočet

Po přechodu na kondenzační kotle, jejichž účinnost roste s poklesem teploty otopné vody, což obdobně platí i pro tepelná čerpadla, jejichž používání se rovněž těší narůstajícímu zájmu, je udržování teploty otopné vody na co nejnižších možných úrovních základním. Při nižší venkovní teplotě je požadována vyšší teplota dodávané topné vody, aby došlo k rovnováze mezi dodaným teplem a tepelnými ztrátami místnosti a teplota. Lze ji stanovit pouze výpočtem.


Volba ekvivalentní ekvitermní křivky má zásadní vliv na hospodárnosti a energetickou spotřebu objektu. Popsány jsou dále funkce ekvitermních. Prohlašuji, že jsem bakalářskou práci na téma Výpočet ekvitermní křivky. Dobrý den pane Valtere, obracím se na Vás s prosbou o radu. Protože představy uživatelů o tepelné pohodě jsou velmi různé, doporučuje se vybavit systém termostatickými hlavicemi, aby existovala variabilita v nastavení tepelné pohody.


Obecně platí, že otopová křivka platí pro ustálený teplotní stav (podobně jako tepelná ztráta, která je vztažena k projektované vnitřní teplotě). Pokud bylo vytápění přerušeno, snížily se vnitřní teploty, pro které už otopová křivka neplatí (průběh otopové křivky je pro každou vnitřní teplotu jiný). How to Build a HINGED HOOPHOUSE for a Raised Bed Garden - Duration: 17:02.


Výsledná teplota topné vody respektuje okamžité energetické nároky otopné soustavy. Stanovení ekvitermní křivky pro řízení teplot otopné vody při vytápění má zásadní význam na ekonomiku provozu a také spolehlivou funkci regulačních systémů. K článku je připojena jednoduchá výpočetní pomůcka zpracovaná v programu MS Excel. A vliv vysokého větrání je do značné míry mýtus.


Pokud je v objektu správně nastavena ekvitermní křivka , odpovídá výkon radiátoru tepelným ztrátám při hygienické úrovni větrání. Pokud by se větralo nadměrně, místnost by bylo obtížné vytopit na projektovanou teplotu pouze prostřednictvím otopné soustavy. Je takto zvolená ekvitermní křivka správná?


Bude takto nastavený systém udržovat v domě stálou teplotu nezávisle na vnější teplotě? Někde jsem četl, že při nastavování ekvitermní křivky by měla být požadovaná teplota během celých hodin stejná. Z toho vyplívá, že se snažíme udržet stálou teplotu v místnostech při jakékoli venkovní teplotě.


Dále se již nebudeme zabývat zdroji tepla, distribučními sítěmi, atd. Největší vliv na odběratelské otopné soustavy má dodavatelská ekvitermní otopná křivka , která však nikdy nebude vyhovovat všem objektům napojeným na tuto síť - zdroj. Takže - abychom zabránili kolísání teploty, použijeme ekvitermní regulaci.


Ta nám zajistí, že pro určitou venkovní teplotu budeme topit určitým odpovídajícím výkonem a tím bude vnitřní teplota v objektu stálá. Křivka , která odpovídá topnému výkony se nastaví podle tepelných ztrát objektu. Instaluje se v kotelně či výměníkové stanici - pokud jsou v domě, nebo na předávacím místě v případě dálkového topení. Její použití je velmi výhodné u. Počátečně (výrobně) je nastavena ekvitermní křivka „K“ = 6. Po kontrole teploty vytápěného prostoru (cca za hodin) lze provést upřesněné nastavení dle vašich požadavků na tepelnou pohodu.


Pokud máte ekvitermní regulaci, musí oběhovka běžet jinak čerpadlo nemá dostatek informací o teplotě v domě. Tepelné čerpadlo na noc nevypínejte a nastavte si jen menší útlum. Tento způsob provozu může mít dost negativní vliv na stabilitu vnitřní teploty a proto vám možná nefunguje to ekvitermní řízení. Roz-sah nastavení posunu ekvitermní křivky je Paž P9. Při nastavení hodnoty „P-“ je ekvitermní křivka bez posunu.


Uživatel pouze vybírá, která ekvitermní křivka je pro něj optimální. Každá ekvitermní křivka je označena číslicí (kódem). Některé ekvitermní regulátory také umožňují měnit sklon ekvitermní křivky a tím tak lépe reagovat na venkovní teplotu.


Toto je ovšem pouze základní princip regulátorů. Systém IRC by měl fungovat tak, že ekvitermní křivka dělá „nutné maximum“ a jednotlivé místnosti se při natopení uzavírají. Za jednu topnou sezónu je ale člověk schopný to dát dohromady.


Zadání teploty v nočním útlumu (číslo křivky - 15) v rozsahu až oC (při -oC venku) volba nižší ekvitermní křivky, podle které je prováděna regulace. Ekvitermní křivku byste měl nastavit podle objektu a dále s.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky