středa 24. ledna 2018

Kaplanova turbína

Kaplanova turbína je přetlaková axiální turbína s velmi dobrou možností regulace. Toho se využívá především v místech, kde není možné zajistit stálý průtok, nebo spád. Kaplanovy turbíny dominují v instalacích s vysokým průtokem a malým výškovým spádem (např. dolní toky velkých řek). Turbínu vynalezl profesor brněnské techniky Viktor Kaplan.


Da bi se smanjili sudarni gubici i osiguralo strujanje vode s najmanje hidrauličkih gubitaka, u većini propelernih turbine, lopatice radnog kola mogu se zakretati u pogonu.

Princip činnosti Kaplanovy turbíny. Kaplanova vodna turbina je aksialna nadtlačna vodna turbina , ki ima vtok radialen, iztok pa aksialen. Uporablja se za velike pretoke in manjše padce (do m). Novost pri turbini so nastavljive lopatice na gonilniku in vodilniku, ki se premikajo koordinirano.


Savka může končit ve vývařišti (na obrázku). Její okraj musí být i při zastavené turbíně pod hladinou. Tím je generátor dobře chráněn před zvýšenou spodní vodou.

Turbína se většinou staví jako vertikální. Kinetická, tepelná a tlaková energie proudícího plynu nebo kapaliny je v turbíně přeměňována na rotační pohyb hřídele stroje. Což se využívá, především v místech s nevyrovnaným průtokem a spádem. Jedná se o přetlakovou turbínu. Má dvě varianty podle uložení hřídele a to vertikální a horizontální.


Francisovou turbínou vyšší. Používají se především pro produkci elektrické energie. To sa využíva predovšetkým na tých miestach, kde nie je možné zaistiť stály prietok alebo spád vody. Vstup do turbíny je radiální přes statorové lopatky řazené radiálně kruhové lopatkové mříži (rozváděcí lopatky) podobného typu. Za uplynulých sto let od jejího vzniku již byla vyvinuta řada konfigurací.


Vodní turbína je základní zařízení používané k přeměně tlakové a kinetické energie vody na mechanický rotační pohyb hřídele. V dnešní době se dále tento rotační pohyb nejčastěji používá k pohonu elektrického generátoru vyrábějícího univerzální elektrickou energii. Možnosti dobré regulace se využívá hlavně tam, kde není možné zajistit stálý průtok, nebo spád.


Kaplanovu turbínu vynalezl profesor brňěnské techniky Viktor Kaplan. Po první světové válce Viktor Kaplan dále působil na VŠ technické v Brně. Tato turbína měla trvale.

Předchůdcem vodní turbíny bylo vodní kolo (známé také jako mlýnské kolo). Při tom odevzdává svou energii. Pro udržení směru a regulaci toku vody jsou nutné rozváděcí lopatky. Rotor turbíny se nachází mezi vysokotlakým přívodem a nízkotlakou savkou většinou v patě přehrady.


Pri širokem razponu pretoka dosegamo zelo dobre izkoristke, tudi več kot. Gonilniki 3D projektiranje in proizvodnja. D modeliranje, odbelava 3D aksialni.


Капланова турбина је водена турбина пропелерског типа која има подесиве лопатице. Виктор Каплан, који је комбиновао аутоматско подешавање лопатица пропелера са аутоматским. Hřídel není nutné těsnit (pokud není použita savka). Vhodnou volbou šířky kola nebo dělením do více sekcí ji lze téměř libovolně.


Vodní turbína je točivý mechanický stroj, který přeměňuje kinetickou či tlakovou energii vody na mechanickou energii. Spolu s elektrickým generátorem resp.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky