středa 28. září 2016

Bimetalový termostat princip

Jak správně předpokládáte, klasický bimetalový termostat využívá rozdílné tepelné roztažnosti k sobě snýtovaných kovových pásků. Při zahřátí se bimetal zdeformuje a vypne kontakt. Jak okolní vzduch chládne, chládne i bimetal , deformace pásku se zmenšuje, až se kontakt zase sepne.


Tento vynález je starý snad 2let. Termostat (z řeckého thermos, teplo, a stasis, trvání) je technické zařízení, které v daném vymezeném, více méně uzavřeném prostoru, udržuje teplotu v požadovaném (nastaveném) rozmezí. Berdasarkan prinsip kerja tersebut, bimetal dipakai sebagai termostat. Termostat merupakan alat yang memiliki berfungsi ganda yakni sebagai saklar otomatis dan sebagai pengatur suhu. Sebagai saklar otomatis biasanya digunakan pada setrika listrik, almari es, bel listrik, alarm kebakaran, lampu sen mobil atau motor, rice cooker, oven dan lain-lain.


Hlavní součástí termostatu je bimetalový pásek. Ten, jak název napovídá, je složen ze dvou různých kovů. Každý je z jedné strany pásku (viz obr. 1) a má jinou teplotní roztažnost.


Díky tomu, že se kov na jedné straně pásku prodlužuje více než kov na druhé straně, začne se pásek prohýbat. Ak stúpa teplota dostatočne, kontakty, ako je to znázornené napravo, budík kompresor, Ak sa bimetalový termostat používa na vykurovanie a nie na chladenie, je navrhnutý tak, aby kontakty súviseli s poklesom teploty a nie so zvyšovaním teploty. Na videu je princip fungování bimetalového teploměru.


Změny objemu bimetalového pásku se změnou jeho teploty Pavel Broža. Homemade bimetallic strips - Thermostat demonstration. In these, one end of the bimetallic strip is mechanically fixed and attached to an electrical power source, while the other (moving) end carries an electrical contact. Termostat (z gréckeho thermos, teplo, a stasis, trvanie) je technické zariadenie, ktoré v určitom viac-menej uzatvorenom priestore udržuje stálu teplotu.


Výstup z termostatu môže ovládať vykurovanie alebo naopak klimatizáciu. Nato nepotrebuješ presnú reguláciu za stovky Eur,ale obyčajný bimetalový termostat z variča dvojplatničky,alebo došvolichaný bojlerový na vyššiu teplotu. New and Used Vehicles and Parts.


Find Items from Every Automaker. Inspired by Trending Stories. Lowest Prices on Top Items. Save Money with eBay Deals. This heater melts any frost before it can accumulate and evaporates the moisture away.


The little device that makes this possible is the bi-metal , or defrost, thermostat. It is called a bi-metal thermostat because at its heart is a strip made of two metals with different expansion rates, which when heated begins to curve. Vznik, historie a princip fungování zmíněné „bílé krabičky“ je mnohem zajímavější a myslím, že stojí za to věnovat mu zde pár řádků, které nás zasvětí do tajů, co to vlastně ten termostat je a jak se vyvíjel. Známá věta, avšak jiný příběh. Budeme-li bimetal naopak ochlazovat, budou se pásky zkracovat, ale o různou hodnotu a bimetal se bude opět ohýbat, a to na opačnou stranu než při ohřívání.


Využití bimetalu Bimetal se využívá například jako teploměr, elektromechanický termostat (například v žehličkách nebo v přímotopech), nebo je součástí elektrického jističe. Bimetalový termostat má také tvar tablety o průměru až mm a výšce až mm. Uvnitř tablety je malá bimetalická deska.


Když se voda ohřeje na zvolenou teplotu, deska se ohne, což vede k uzavření kontaktů, ohřev vody se zastaví. U nejnovějších modelů praček je jako tepelný senzor instalován termistor. Bimetal termostat I dag på markedet findes termostater ikke kun med forskellige typer indstillinger, men også med internt indhold.


Så den billigste blandt analoger er en bimetallisk termostat , som ikke er baseret på en bælge fyldt med gasformigt eller flydende medium, men på en særlig plade af bimetal. Chci dostávat informace o slevách a akčních nabídkách Pokud nechcete aby Vám unikly informace o novinkách, slevách a akčních nabídkách, udělte nám souhlas k jejich zasílání. Při změně teploty se pásek ohýbá a tento pohyb se přenáší na ručku přístroje. Samlet variation bimetal termostat er kviksølvlamper termostat.


Dens kontakter er lukket i en forseglet glaskugle og er ikke åbne for atmosfæren. Glaspære indeholder en lille mængde kviksølv, der hurtigt synker i slutningen af den mindste, når kuglen vippes bevægelse af en bimetallisk strimmel. Zavisno od gradnje, povišena temperatura može da otvori ili zatvori električni kontakt.


Bimetalni termostat se često koristi za regulaciju temperature, recimo u peglama, pećima i drugde. Po vychladnutí se bimetal prohne zpět do původní polohy a přitom vyskočí do vzduchu Když bychom zapomněli nalít do konvice vodu nebo ji nalili málo a zapnuli ji, nemohla by se vypnout a my bychom mohli vyhořet, proto je za spirálou umístěn ještě jeden termostat (viz obr. 4), který při příliš velkém zahřátí spirály rozpojí obvod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky