středa 5. prosince 2018

Rozvody vody v podlaze

Může se to hodit i kvůli tomu, abyste si například některé části rozvodů mohli dočasně uzavřít nebo abyste do nich mohli pustit jiný typ vody. Moje poznámka platí obecně k rozvodům vody , nejen v podlaze. Je potřeba dodržet zásadu, že by se teplá a studená voda neměly vzájemně teplotně ovlivňovat, respektive potrubí s teplou vodou by nemělo ohřívat trubky se studenou vodou.


O tahání rozvodů vody , správné instalaci, montáži, používaných materiálech i svařování plastového potrubí se můžete dočíst v našem článku na blogu o stavbě rodinného domu svépomocí. Jak opravit tekoucí vodovodní potrubí v podlaze. Jak správně svařovat plastové materiály pro rozvody vody , topení a.

Svařování vodovodního potrubí v rodinném. Měla by být v souladu s platnými normami a technologickými postupy doporučenými výrobci. Rozvody vody jsou částí stavby, kterou bychom neměli podcenit.


Na výběr se nám nabízí několik materiálů. Běžně se pro rozvod vody používají trubky PPR. Ty jsou stále nejlevnější na českém trhu a poskytují požadovanou kvalitu.


Viest rozvody vody a kanalizacie v podlahe, medzi vrstvami polystyrenu a zaliate poterom. Alebo viest rozvody po poteri a na niektorych miestach sa bud zaseka do steny(nie obvodovych), alebo predstenova montaz.

V kotelně máme přípravu pro zplynovací kotel, bojler, akumulační nádrž a rozvody do garáže a do domu vč. V garáži bude umístěno umyvadlo, nechali jsme udělat přes celou garáž rozvod teplé i studené vody. Nově platí, že všechna potrubí musí být ukryta ve stěně nebo v podlaze , nebo musejí být dobře chráněna. Za tyhle zavady v podlaze vetsinou muzou zednici, kdyz delaji na polystyren podlahy, tak potrubi rozjezdi koleckem, nebo udela instalater rozvody , napusti to vodou, udela tlakovou zkousku, vsechno v pohode, ale pak prijde zima, stavba se nestihla zateplit a potrubi v podlaze se neda uz zbavit vody a ta zamrzne, pak uz muze byt pripraveno na jarni problem.


V novostavbě rodinného domu jsme si pro klid duše a také pro kolaudaci nechali udělat tlakové zkoušky rozvodů vody. Zde je video, jak takové tlakové zkoušky probíhají. Před začátkem rozvodů vody bylo potřeba zjistit podle dokumentace, kde přívod vody povede po podlaze a na oněch místech navařit již druhou a finální v. Na kvalitu provedení má v první řadě rozhodující vliv podrobně zpracovaná projektová dokumentace. Pouze z ní je jasně patrné umístění hlavního přívodu vody , avšak i umístění jednotlivých zařizovacích předmětů (dřezů, myček na nádobí, praček, vodovodních baterií a podobně). V súčasnosti sa tento spôsob nahrádza pevným podzemným rozvodom zavlažovacej vody.


Podzemný rozvod vody má viacero vhodne rozmiestnených pevných odberných miest (tzv. vodných zásuviek), ktoré umožňujú ľahké a rýchle pripojenie zavlažovacích zariadení pomocou krátkych skladacích hadíc. Bylo to jako skládačka. Dohady byli trošku kolem kanálku v koupelně.


Já jsem ho tam chtěl, přítelkyně nikoliv. Důvodem má být fakt, že podlahové topení ho časem vysuší a může začít páchnout. Prosadil jsem ho, že ho klidně budu zalévat nebo ho zruším. Na rozvody vody jsem si netroufnul.


Původní vodař nám měl realizovat rozvody v systému Rautitan od Rehau, to se mi moc líbilo, celistvá trubka bez spojů v podlaze.

Trubka je variantou pex-al-pex potrubí, které má tu vlastnost že jde ohýbat a drží tvar. Jakákoli případná budoucí netěsnost se tedy ihned projeví viditelným náznakem na SDK a oprava je jednoduchá oproti vedení v podlaze. Vaše obavy z rozvodu vody v podlaze jsou zbytečné.


PPR trubky jsou naprosto běžným rozvodem. I v mém domě jsou realizované let rozvody podlahou z trubek na tlak asi barů. Jediná ochrana trubek před dilatačnními změnami je 2x obalené do šroubovice jutovým pásem (byl zadarmo).


Vy můžete použít MIRELON. Pod základovou deskou bývá veden i hlavní přívod vody v černé plastové trubce a další chráníčky pro přívod a další rozvody elektra (silnoproud i slaboproud). Další rozvody vody a elektra bývají v čisté podlaze nebo ve zdech.


Dobrý den, vzhledem k tenkému nosnému zdivu uvažuji vést rozvody studené i teplé vody v podlahovém EPS, kde je místa 30cm. Vodu bych vedl v nejspodnější vrstvě EPS tl. Pájkou s natvarovanou odporovou smyčkou vypálil do EPS drážky na hadice PEX.


A nechci vše schovávat pod sádrokarton. Kde to jde vynechat zdivo a jít vždy dolů do podlahy. To zvětšuje délku rozvodu což u teplé vody je neřádoucí. Vodorovně jít v podlaze.


Liatinové rozvody vody v rodinnom dome prakticky nepoužívajú, lebo sú určené na väčšie svetlosti potrubia a väčšinou len na studenú vodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky