pondělí 31. prosince 2018

Suchý vzduch v paneláku

V teplom vykúrenom byte máme suchý vzduch , ktorý poškodzuje sliznice nosa a úst a tie potom oslabené málo bránia náš organizmus pred respiračnými chorobami. Byty a kancelárie sú najčastejšie vykurované pomocou radiátorov. A v neposlední řadě jsou tu interiérové fontány, které navíc ještě příjemně uklidňují.


Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, buďte opatrní a hodnoty relativní vlhkosti si dobře kontrolujte. Nadměrná vlhkost muže napáchat ještě více škody než suchý vzduch.

S čím bojujete častěji? S vlhkostí, nebo suchým. Jednou za čas pořádně vyvětrejte, aby se obměnil suchý vzduch v místnosti s čistým a vlhčím vzduchem venku. Je lepší větrat kratší dobu a intenzivněji, než déle a málo. Závisí to ovšem na venkovních podmínkách.


Obecně je dobré větrat vždy, ale nezapomeňte, že vlhkost v ovzduší kolísá podle počasí i teploty.

Samozřejmě tak, aby bylo doma stále příjemně. Aby tam nebyl příliš suchý vzduch , průvan aby byl leda v letním horku, aby tam v zimě nebyla nikde studená místa, aby při příchodu působil vzduch uvnitř svěžím dojmem a aby se od zdrojů dostával zápach rovnou z domu pryč. Vzduch s nízkou vlhkosťou môže byť príčinou mnohých nepríjemností. Práve tieto zdravotné problémy nás často upozornia na to, že niečo nie je celkom v poriadku.


Najbežnejšie je škrabanie v krku, pálenie očí alebo únava. Celkovo má suchý vzduch vplyv najmä na sliznice a dýchacie cesty. Ako však suchý vzduch v miestnosti riešiť?


Siahnuť možno po viacerých domácich radách, vhodným riešením je však zvlhčovač vzduchu. Používanie zvlhčovačov vzduchu počas vykurovania odporúčam, nemali by sme však zabúdať na to udržiavať ich v čistote , aby sa v nich nemohli tvoriť baktérie ,“ dodala Janeková. Suchý vzduch v našich domovech je příčinou spousty zdravotních problémů. Hygienicky doporučovaná relativní vlhkost vzduchu je v létě – a v zimním období –. Při poklesu vlhkosti vzduchu pod vysychají sliznice dýchacích cest, a tím dochází k oslabení obranného mechanismu člověka proti vnikání mikroorganismů, aerosolů a alergenů do lidského.


S teplou párou – vodní pára se v ochlazovací komoře mísí se vzduchem a je vypouštěna z přístroje. Tento typ účinně ničí bakterie, ale zvyšuje teplotu v místnosti.

Nevýhodou je spotřeba energie. Se studenou párou – nasátý vzduch se smíchá s vodní párou, a teprve poté vychází z přístroje. Na vine je suchý vzduch , ktorý v miestnostiach vzniká v dôsledku vykurovania. Aby sa u vás chladné dni nepremenili v nočnú moru, na vykurovaciu sezónu sa vyzbrojte čím skôr. Zistite, čo všetko suchý vzduch v našom tele negatívne ovplyvňuje a ako sa proti nemu brániť.


Vzduch je pre život rovnako potrebný ako voda a potraviny. Aj keď sa jeho kvalita v priebehu roka výrazne nemení, v zimných mesiacoch sa klíma vykurovaných panelákových bytov mení na púšť. Vlhkosť klesá hlboko pod ideálnu hranicu a organizmus sa s nedostatkom vody v ovzduší nedokáže vyrovnať bez pomoci. Mnohdy může suchý vzduch i za podrážděnou pokožku, často popraskané rty, pálení očí nebo za zvýšenou únavu. V zimní topné sezoně totiž relativní vlhkost vzduchu ve většině místností, kde pobýváme, klesá na hodnotu kolem procent, což je hluboko pod hranicí optimální hodnoty.


Právě tyto zdravotní problémy nás často upozorní na to, že něco není zcela v pořádku. Nejběžnější je škrábání v krku, pálení očí nebo únava. Celkově má suchý vzduch vliv zejména na sliznice a dýchací. Jaké květiny prokáží znamenitou službu a jsou vhodné do paneláku.


Máme v obýváku hodně suchý vzduch - vlhkosti. Potřebuju poradit, jaké pokojové květiny by byly vhodné… Potřebuju něco odolného, co by přežilo mou péči (zatím teda všechny kytky zemřely krutou smrtí, takže na nějakou doby jsem všechny pokusy vzdala, navíc, vše láká naše dvě chlupatice). Bydlím v paneláku s ústředím topením- takže suchý vzduch. Každých hodin vdechuju lék Discus- dle mého vůbec nepomáhá. Pokud nemáte extrémně suchý vzduch a děti netrpí na respirační choroby, tak si myslím, že to není potřeba.


Já jsem zvlhčovač koupila kvůli laryngitidě, bohužel se nám opakovali a to jel zvlhčovač v pokojíku klidně celou noc, protože ten vlhký vzduch opravdu při tomto onemocnění uleví. Vlhkost vzduchu se tak pohybuje zpravidla kolem , což opravdu není dostačující. Vlhkosť v zimnom období v spálni a detskej izbe je v noci cca.


Zvažoval som pri výstavbe hlinené omietky, ale ponuka bola príliš drahá a netrúfol som si to robiť sám. Uvažujem, nakoľko má význam vzduch zvlhčovať. Je to o dosť lepšie, ako sme mali predtým v paneláku , ale ešte to nie je ideálna.


To umí dřevo a nepálená hlína. Problém si častokrát všimneme až vtedy, keď sa naše deti budia s dusivým kašľom alebo nás po večeroch režú oči.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky