úterý 9. srpna 2016

Mineralizace půdy

Některé druhy půdy získají v průběhu času díky nejrůznějším procesům a materiálům magnetické vlastnosti. Ty pak mohou nepříznivě ovlivnit magnetické pole cívky detektoru. Vlastnosti půdy mohou ovlivnit oxidy železa (např. hematit), jejichž přítomnost lze rozpoznat díky zbarvení půdy do rezava. Probíhá zejména ve vodě a ve spodních vrstvách půdy bez přístupu kyslíku. Tuhá fáze půdy je tvořená souborem pevných částic půdy nejrozmanitějšího složení a velikostí.


Sestává z minerálního podílu, na který připadá u většiny našich půd - hmotnosti sušiny všech tuhých částic půdy.

Podstatně menší část (- ) tvoří organický podíl půdy. Mineralizace je velmi malá při nízkých teplotách (kolem oC). Vliv půdní reakce v rozmezí pH 5-na mineralizaci je velmi malý. Vznik, stavba a složení půdy jsou výsledkem působení klimatu, podzemní vody, živých organismů žijících v půdě i na jejím povrchu a lidské činnosti na výchozí substrát v určitém čase. Tyto faktory jsou tedy faktory půdotvorné a jejich působením půda vzniká a vyvíjí se na rozhraní litosféry, atmosféry, biosféry a hydrosféry.


Mnohé detektory kovů nabízejí funkci ladění země (ground balance). Jejich uživatelé zpravidla vědí, jak ji správně nastavit. Co však stojí za mineralizací půdy a proč bychom se jí měli zabývat?

K vyplavení dusíku z půdy dochází v závislosti na druhu půdy , úrovni srážek a na způsobu využití půdy v rozmezí 0-5kg. Pokud se nitrátový dusík dostane mimo kořenovou zónu (8-m) je denitrifikace jediný způsob snížení obsahu nitrátů v podpovrchových vodách. Denitrifikací se ztrácí ročně v. Půda tvoří složitý otevřený systém, ale svou schopností autoregulace vnitřních procesů i systém relativně samostatný. Protože zahrnuje všechny tři fáze skupenství, nazývá se též systém trojfázový. Složky půdy : Minerální - anorganická (kameny, štěrk, písek, prach, jílové částice) Organické.


Moder – přechod mezi tangelem a mullem, jsou z něj vyluhovány velmi nepříznivé fulvokyseliny, které uvolňují z půdy hliník a železo, což vede k procesu podzolizace. Mull – opak moru, suché aridní (teplé) klima, velmi rychlý rozklad uvolňují se z něj velmi příznivé šedé humínové kyseliny. Need Help or Have Questions? Contact Us for More Information. Configurations Available.


Organická část půdy tvoří ve většině běžných zemědělských půd (minerálních půd) jen malý podíl celkové hmotnosti pevné fáze půdy (nejčastěji 1– ). Zbytek představuje minerální podíl, který vznikl z původní matečné horniny. Organická hmota v půdě, i přes malý obsah, významně ovlivňuje řadu jejich. U porostů ozimé řepky zaseté do 25. Množství energie potřebné k ohřátí půdy závisí na teplotní kapacitě půdy a na množství vody v půdě. Klasické způsoby zpracování půdy včetně hluboké orby vedou ke snížení počtu žížal v půdě např.


Na průběh mineralizace má vliv i půdní druh.

Na písčitých půdách je mineralizace vyšší než na půdách hlinitých a jílovitých. Na zvýšení mineralizace pozitivně působí také přidání dusíku do půdy , tzv. Ostatní mimoprodukční funkce půdy jsou pro lidstvo neméně podstatné a jakékoli jejich narušování může mít zpětně pro lidstvo nedozírné důsledky.


Patří mezi ně schopnost půdy zadržovat, filtrovat a transformovat látky. Platí to jak prolátky přirozeně. Multimediální učební texty v výživy rostlin. Chemická sorpce Jedná se o schopnost půdy zadržovat některé živiny v důsledku chemických reakcí, při nichž vznikají ze sloučenin rozpustných ve vodě (iontů) sloučeniny ve vodě málo rozpustné nebo nerozpustné (sraženiny).


Organická síra půdy je členěna do dvou kategorií, a to zdali je přímo vázána na uhlíkový skelet organických sloučenin a nebo nepřímo přes kyslík, dusík a nebo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky