pondělí 1. srpna 2016

Princip termoelektrického chlazení

Dosahování teplot v kryogenní oblasti - rovn ěž pat ří do druhé poloviny 19. Tento jev se používá ke generování elektřiny, k měření elektřiny, nebo k chlazení objektů. Poněvadž řízení ohřevu a chlazení je určeno velikostí použitého napětí, zařízení pracující na termoelektrickém jevu jsou vhodné tam, kde je požadována kontrola teploty.


Teplota je nastavitelná a regulovatelná termostatem. Prostor chladicího zařízení má tepelně izolované stěny a jeho obsah se udává v litrech (m3). Chlazení má rychlý náběh.

Obsahuje jedovaté látky (chlorované uhlovodíky – freony či čpavek). Z výparníku ve vnitřní jednotce se stává kondenzátor a kondenzátor ve venkovní jednotce bude v tomto případě pracovat jako výparník. Princip topení Reverzní ventil přesměruje tok chladiva. Horké plynné chladivo se z kompresoru dostává do výparníku( v tomto případě do kondenzátoru) ve vnitřní jednotce, kterým je odebírán studený vzduch z místnosti.


Protože se dostupná literatura zabývá především principy, na kterých je termoelektrické chlazení založeno a neřeší praktické problémy, je předmětem této práce vlastní návrh a popis konstrukce termoelektrického chlazení. Princip jako u chlazení vodou, ale je intenzivnější, např. Trubky, ve kterých je vedeno horké chladivo, jsou sprchovány ⇒ odpařování ⇒ ochlazování povrchu trubek.


Při spojení kovových vodičů a rozdílu teplot asi 100°C vznikají pouze velmi malá termoelektrická napětí (milivolty). Princip fungování termoelektrických modelů Snížení teploty v komoře termoelektrického chladiče je dosaženo použitím speciálního systému, který pumpuje teplo podle Peltierova jevu.

To zahrnuje absorpci tepla na křižovatce dvou různých vodičů v době průchodu elektrického proudu skrz. Dalším cílem je vytvořit přehled absorpních tepelných þerpadel, popsat pracovní princip , porovnat používaná uspořádání a používané látky. V následujících kapitolách je popsán základní princip termoelektrického generátoru, jeho konstrukce a materiály.


Poté byl navržen a prakticky ověřen koncept plně autonomní energeticky soběstačný systém spínaný jen při ohřívání topení. Součástí práce je i testování a zhodnocení z ekonomického hlediska. Pro údržbu chlazení jsou závazné pokyny uvedeny v „Návodu k obsluze“, který vydává výrobce vozidla nebo stroje. Základní princip absorpčního systému chlazení spočívá v odvodu tepla z ochlazovaných částí odpařováním amoniaku, účinným chladicím plynem.


Další látky používané v absorpčním systému jsou destilovaná voda, anti-korózní elementy a helium (jehož funkcí je kompenzace kompresorového systému). Ty zabraňují volnému pohybu elektronů a tím i náboje po chipu a dochází tak k jeho kumulování (podobně jako se například plní sud přitékající vodou). Vzhledově se podobá mnohonásobně prodlouženému radiálnímu ventilátoru, ale funkční princip je odlišný. V tangenciálním ventilátoru prochází vzduch lopatkami oběžného kola dvakrát: dovnitř a ven. Vzduch je plošně (asi polovinou plochy povrchu oběžného kola) tangenciálně k ose otáčení nasáván.


Podle konkrétních podmínek. Jednotky jsou nejúčinnějšízařízení, které se používají k chlazení vody v systémech s dodávkou recyklované vody v průmyslových podnicích. Uvnitř tohoto zařízení je průvan vzduchu vytvořen přirozeně pomocí výfukové věže, která je nezbytná pro cirkulaci chladené vody. Kompresorové chlazení je nejrozšířenější systém chlazení v současné době.


Princip chlazení je následující: chladicí látka je odpařována ve výparníku a při tom pohlcuje teplo ze systému, který má být chlazen. Páry se stlačují na hodnotu tlaku, kdy teplota nasycení par je vyšší než teplota chladiče a následně pak kondenzují a odevzdávají teplo chladiči.

Vodní chlazení — pro jednoho nejlepší způsob chlazení komponent v počítači, pro druhého drahá zbytečnost. Pravda je jako obvykle někde uprostře vodou chlazení má své plusy i mínusy. Princip metody spočívá v tom, že se do taveniny v kelímku ponoří zárodečný krystal, ten se částečně nataví, načež se pomalou rychlostí vytahuje z taveniny.


Rozložení teploty v příčném průřezu krystalu musí být symetrické vzhledem k ose krystalu, čemuž napomáhá buď rotace zárodku, nebo rotace kelímku s taveninou, případně obojího.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky