pátek 24. května 2019

Vyúčtování vody nájemníkům

V daném domě proběhly odečty spotřebované vody i tepla dálkově již v první polovině ledna. Nic tedy nebránilo jak firmě, která odečty prováděla, tak správcovské firmě, která pro majitele dům spravuje, nájemníkům vyúčtování v zákonné době čtyř měsíců od konce zúčtovacího období doručit. Když vyúčtování nedostanete včas.


Pokud vám pronajímatel vyúčtování služeb ve čtyřměsíční lhůtě neposkytne, nezbývá než se zákonného nároku domáhat u soudu. Nájemce má také nárok na pokutu z prodlení.

Její výši si můžete sjednat v nájemní smlouvě, ne ale úplně libovolně, sankce nesmí přesáhnout. U delších nájmů totiž do paušální platby nejde zahrnout platbu za dodávku tepla, vody , odvádění odpadní vody a centralizované poskytování teplé vody. Pokud jste si ve smlouvě nedomluvili něco jiného, vyúčtování služeb musí proběhnout nejpozději do čtyř měsíců po konci zúčtovacího.


Vyúčtování jsem předala nájemníkům 29. Nikdo není neomylný, tedy ani já ne, ale řídila jsem se výší faktury a počtem uživatelů bytů. Každý, kdo bydlí v bytovém domě, ať ve společenství vlastníků, bytovém družstvu či jako nájemník, platí každý měsíc zálohy na služby jako je voda, teplo, elektřina společných částí domu, výtah a podobně.


Reálného vyúčtování lze dosáhnout pouze na základě rozdílu mezi skutečnými náklady a úhrnem záloh. Prosím vás jak se mohu bránit,když při ročním vyúčtování vody nám majitel celému domu posílá velké nedoplatky?

Tak bych chtěl vědět jak. Dodávka pitné vody , dodávka teplé vody , odvádění odpadních vod kanalizacemi. U těchto poskytovaných služeb lze předpokládat, že v bytě jsou instalovány poměrové vodoměry a existuje zápis o počátečních stavech, kdy podkladem pro stanovení nákladů je změřená spotřeba například studené vody vynásobená jednotkovou cenou za mstudené vody.


Podotýkám, že ze společných prostor (prádelna) není žádná voda odebírána! Vlastníci mají roční spotřebu vody kolem – 1ma samozřejmě, že se jim nelíbí,když mají doplácet na dalších m3. Lze rozúčtovat výměna podruľných vodoměru nájemníkům ? Jak často je výměna (studená voda) ze zákona povinná?


Odpověď: Nákladové poloľky a jejich maximální výąe, které lze zahrnout do ceny sluľby - poskytování studené vody - nejsou předepsány ľádným z obecných právních předpisů, tedy ani nově zákonem č. K účtům, které musí člověk v nájemním nebo družstevním bytě platit, patří kromě jiného i vyúčtování dodávky teplé vody. Má bytová správa povinnost zaslat nájemníkům účet za odběr vody do určitého data? A je termín, kdy musí vrátit přeplatky, jen na jejím rozhodnutí?


TUV,oh řev TUV, teplo,…) pro každou položku vyú čtování lze variabiln ě zvolit zp ůsob rozú čtování. Zp ůsob vyú čtování se volí pro každé fakturační místo. Do kdy má být vyúčtování za vodu, teplo už rozebírají maminky na webu eMimino.


Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. V takovém případě totiž systém pouze.

Zákon o službách) Rozúčtování nákladů a vyúčtování záloh se provádí za zúčtovací období, kterým je zpravidla kalendářní rok. S předstihem před termínem vyúčtování jsou prováděny odečty spotřeby tepla, vody a elektřiny. Někdy vodoměr měří „podezřele“. Může se občas stát, že jej zanese nějaká miniaturní nečistota. Takže po půl roce nebo po roce (když nám dojde faktura za vodu a chystáme se ji přeúčtovat nájemníkům ) zjistíme, že měří třeba málo.


Použije se přitom úprava § 37a odst. DPH, kdy se nejprve snižuje sazbou daně ze záloh, které jsou nejblíže k DUZP vyúčtování. Tedy nejprve se snižuje sazbou , pokud je přeplatek větší, tak i. Snížení sazby daně se netýká dodávek teplé užitkové vody. Od firmy, která dělá nám vyúčtování , dostaneme výkaz, kde doplňujeme u jednotlivých bytů se jménem, jaká spotřeba vody byla za ten rok. VYÚČTOVÁNÍ SLUŽEB SPOJENÝCH S UŽÍVÁNÍM JEDNOTKY OBJEKT Jednotka č. Je tam uveden stav odečtu předchozí rok a nynější a spotřeba.


Vlastníci podepisují spotřebu vody k vyúčtování a mohou se podívat kolik vody , kdo spotřeboval. V případě placení služeb paušální částkou se vyúčtování neprovádí. Ovšem pokud je nájem sjednán na dobu delší než měsíců nebo na dobu neurčitou, tak se do paušální částky nemůže zahrnout platba za dodávku tepla, vodné.


Několikastránkové vyúčtování plynu i elektřiny obsahuje údaje nejen o vaší spotřebě. EAN, u plynu EIC kó což je unikátní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky