středa 22. května 2019

Jaké zvolit vytápění domu 2017

Jaké máte tepelné ztráty domu ? My máme TČ let, bezproblémový cho náklady na vytápění a ohřev TUV dohromady cca 6. Kč ročně, v domě osoby a TZ cca kW. Vytápění domu a zdroje tepla. Provoz domu je součtem jednotlivých položek, které je nutné posuzovat, jinak hrozí zkreslení výsledků.

Pokud se nemůžete rozhodnout, jaké vytápění domu zvolit , rádi vám poradíme. Při stavbě rodinného domu vzniká tisíc a jedna otázka. Při rozhodování sledujeme zpravidla jediný cíl: Chci příjemné bezstarostné bydlení a co nejnižší náklady za rozumné peníze.


V seriálu článků se postupně a detailněji podíváme na otázky, jaký vliv má konstrukce domu na vytápění , jestli je. Energie Mezi pravidelné výdaje, které rodinný rozpočet zatěžují nejvíce, jednoznačně vedle hypotéky či nájmu patří náklady vynaložené na energie, zejména pak vytápění. Ušetřit lze hned několika způsoby a jedním z nich je správný výběr druhu vytápění.


Při volbě nového topného systému, ať už při rekonstrukci, nebo do novostavby, chceme za vytápění především ušetřit. Ty se vinou nízké motivace státu v tuzemsku přílišného rozšíření nedočkaly, takže jako hlavní zdroj vytápění rodinného domu se prakticky nepoužívají.

Vřele doporučit je ale lze pro vytápění teplé užitkové vody, kdy dokáží ušetřit až procent energie. Při návrhu nového topení se vychází zejména z výpočtu tepelných ztrát domu , respektive jednotlivých místností. Ty se počítají podle České státní normy a při výpočtu se vychází především z lokality, ve které se dům nachází, vlastností stavebních konstrukcí domu a účelu, k čemu místnost bude sloužit. Jedna z nejžhavějších otázek týkajících se stavby rodinného domu je otázka volby topení. Kromě burcujících novinových titulků týkajících se neustálých změn v cenách energií k tomu přispívá také čím dál větší nabídka technologií pro vytápění rodinných domů.


Přesto je možné dobrat se uspokojivého. Tepelné ztráty mi byli vypočítány odbornou firmou na 23kw. Dům je z větší části z opukových zdí tloušťky 75cm. V domě nejsou rozvody ani radiátory - vše se bude teprve.


Výkon vytápění by měl odpovídat tepelné ztrátě domu , tedy tomu, jak dobře je dům tepelně izolován. Deskový nebo koupelnový radiátor zase využijete pro vytápění , či dotápění, například v ložnici, dětském pokoji či koupelně. Je potřeba se jen rozhodnout, jaké klima ve které části domu preferujete a dobře plánovat. S výpočtem a potřebným výkonem správného topného tělesa vám nejlépe pomůže zkušený projektant. Správné rozhodnutí je na nás, ale vždy jsme do jisté míry limitováni.


Za prvé dostupností energie v dané lokalitě, zajímají nás i následné provozní náklady, časová a technická náročnost obsluhy a samozřejmě i pořizovací cena. Stavíte nebo rekonstruujete dům a přemýšlíte o tom, který způsob vytápění domu by byl pro vás ten nejoptimálnější? Naše společnost má mnohaleté zkušenosti také s různými systémy vytápění jako plynové kotle, tepelná čerpadla, dřevoplynové kotle, akumulační nádrže a mnoho dalších, které dodáváme pouze od prověřených.

Jaký typ vytápění domu zvolit ? Přitom v tomto případě by bylo ideální zvolit kotel o výkonu až kW (při úvaze, že je kotlem připravovaná také teplá voda),“ dodává odbornice. Co vše se může měnit V první řadě řešíte zdroj tepla, rozvody teplé vody a otopná tělesa, případně podlahové topení, či si můžete pořídit třeba i konvektory. Nevíme si rady s výběrem vhodného způsobu vytápění našeho domu , proto vás prosím o radu.


Dům bude postaven z HELUZ FAMILY broušené cihly bez zateplení s okny s trojskly. Přímo na pozemku máme již vybudovanou plynovou přípojku. Než si představíme jednotlivé možnosti vytápění podle topného média a odpovídajícího zdroje tepla, zastavme se krátce u charakteristiky domu.


Jde o tak nízkou spotřebu, že více než o získání tepla jde o jeho udržení uvnitř budovy. Samozřejmě si můžeme zvolit mezi různými regionálními distributory např. ON či ČEZ, cena elektřiny se tak může lišit.


Ahoj, prosím o radu, jaké zvolit vytápění ? Mám novostavbu s plochou pro vytápění 1ma ztráty 7kW.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky